Biografie

Ik ben beeldend kunstenaar, filmmaker, docent en adviseur en werk zowel in opdracht als aan eigen projecten. Mijn beeldende werk is veelzijdig van aard en heeft geen eenduidige uitstraling. Ik ben gefascineerd door verhalen en vertellingen, zij nemen binnen mijn werk een belangrijke plaats in. Waar mogelijk probeer ik de (verborgen) geschiedenis of belangrijke gebeurtenissen van een plek en/of betrokkenen vast te leggen. Welke verhalen liggen er in opgesloten, welk geheim of verborgen drama? Mijn projecten gaan niet alleen over verhalen als ‘oral history’ of vertelling, maar zijn ook een spiegel waarin zowel degene waarover het verhaal gaat als de kijker, een nieuwe werkelijkheid kunnen ontdekken. Verhalen zijn overal, maar meestal gaan ze verloren in de massa. Mijn werk is vaak gelaagd, niet om de toeschouwer op het verkeerde been te zetten, maar om hem langer stil te laten staan bij wat hij ziet. Ik wil hem uitdagen de dingen anders te zien, van een andere kant te bekijken. Op zoek te gaan naar wat er achter de herkenbare elementen schuil gaat. Voor ik met een onderwerp of opdracht aan de gang ga doe ik uitgebreid onderzoek en verdiep me in het onderwerp.

Ik maak videowerken en installaties, daarbij maak ik gebruik van diverse media zowel twee- als driedimensionaal; video, audio, computergestuurd als interactief. Voor instellingen en gemeenten geef ik advies op gebied beeldende kunst en kunst in de openbare ruimte. Daarnaast ben ik docent videomontage bij de Beeldfabriek (SKVR) in Rotterdam en museumdocent bij het Stedelijk Museum in Schiedam. 

Mijn videobedrijf Van de Craats Producties is gespecialiseerd in het maken van videoportretten. Levensverhalen van opa's, oma's of andere personen, aangevuld met foto's, oude video- of filmbeelden worden in een minidocumentaire samengebracht in een filmisch memoires. Ter nagedachtenis voor familie, vrienden en andere betrokkenen.

War Horse White en Vrouw met twee paarden zijn mijn laatste videowerken. Enkele voorbeelden van videoportretten zijn 'Samen 113'  en 'Beestenboel', een korte documentaire waarin meerdere mensen worden geportretteerd. Het kunstproject ‘Vleugels voor de Kat’ is een voorbeeld van een project waarbij ik de bewoners van de wijk betrokken heb (community art).  ‘Als Oorijzers Vertellen’  en 'portrets'  zijn historische projecten.  'Paard' was een opdracht voor een kunstwerk in de openbare ruimte, hierbij was de aard van de plek waar het kunstwerk moest komen, een bibliotheek, het uitgangspunt.