Mensen van het douanehuisje

videoproject, publieksparticipatie


In de maand augustus heb ik ieder zaterdag en zondag in het Douanehuisje van Maassluis gewerkt aan het  project “Mensen van het Douanehuisje”. Het Douanehuisje is een oud douanekantoortje dat sinds 2006 voor culturele presentaties wordt gebruikt. Het ligt op een prachtige plek op het ‘havenhoofd’ van Maassluis met uitzicht op de Waterweg. Op de bankjes rondom het huisje zitten bijna altijd mensen naar het water te kijken. Ik was nieuwsgierig wat de mensen naar deze plek trekt. Daarom heb ik voor het project “Mensen van het Douanehuisje” zowel vaste bezoekers als toevallige  voorbijgangers geinterviewd. De ‘ruwe’ interviews werden op dvd gebrand, deze waren op kleine schermpjes in het Douanehuisje te bekijken en te beluisteren. Ookwaren stills (stilstaand videobeeld) van iedere geïnterviewde als portretfoto opgehangen. Door deze verslaglegging  ontstond een mooie verzameling “mensen van het Douanehuisje”. Van de 'ruwe' opnames wordt een documentaire gemonteerd. Daarnaast worden van markante uitspraken tekstplaten gemaakt die in de bestrating rondom het huisje in de vloer worden aangebracht. Voor de fondswerving voor het project ben ik op zoek naar financiering van bedrijven, instellingen of particulieren.

Bent u nieuwschierig geworden en wilt u een bijdragen leveren lees dan op deze pagina meer informatie over de mogelijkheden.

Hieronder leest u mijn belevenissen tijdens het filmen in het douanehuisje. Daaronder vindt u de foto's van de mensen die zijn geinterviewd en enkele kranten artikelen.

Foto douanehuisje Jan Buisse

Plaats: Douanehuisje
Tijd : za. en zo. van 14.00u tot 17.00u (augustus 2011)
Adres: Govert van Wijnkade 52, Maassluis
Tel: 0620907148

zaterdag 6 augustus                                                                                                                                         

Vanaf 2 uur is de ruimte van het huisje open, nog een beetje leeg. Ik draai voorlopig een oude film 'Goeie Maatjes' op één van de monitoren,. Ik heb hem destijds in opdracht van het gemeentemuseum gemaakt voor de tentoostelling met dezelfde titel. Hij gaat over het kind tentijde van de visserij in Maassluis. Ik heb hiervoor een deel van de interviews gebruikt die ik voor het project 'Als Oorijzers vertellen' heb opgenomen. Dan is er in ieder geval wat te zien voor de bezoekers. In de verte komen er al dreigende wolken aan, het lukt mij nog net om de eerste persoon te interviewen. We moeten wel een beetje uit de wind gaan staan anders stoort de microfoon te veel. Ik moet ook nog een beetje wennen, zeker met dit soort interviews is het niet altijd makkelijk om zowel camerawerk als interviews zelf te doen. Net voor een enorme hoosbui zijn we klaar. De viissers laten zich overigens niet door een buitje verdrijven, terwijl ik met een van de bezoekrs schuil in het huisje, gaan zij vrolijk verder. De fotograaf van 'De Echo' heeft geen tijd om te wachten tot de bui over is, hij neemt dus binnen een geënsceneerde foto. Aan het eind van de middag lukt het me gelukkig toch nog om een interview op te nemen.

zo 7 aug

Eerst hang ik de eerste foto's op in de ruimte en stop de eerste DVD's in de players zodat de bezoekers de eerste resultaten kunnen zien. Maar dan volgt een bijna rampzalige middag. Om te beginnen waait het zo hard dat ook het windkapje dat ik op het zendermicrofoontje heb zitten niet afdoende is om het geluid van voldoende niveau te laten zijn. Als ik dan eindelijk aan het eind van de middag een rustig moment vind om nog iemand te interviewen laat de techniek het afweten, want de zendermicrofoon geeft geen signaal. Nieuwe battereijen mogen niet baten. Uiteindelijk blijkt de ingang van de koptelefoon te storen en lukt het in ieder geval om één persoon te interviewen.

vrij 12 aug

Ik heb gezien dat het weer in het weekend weer slecht wordt dus ga ik vandaag ook maar interviewen. Ik sta er nog maar net en heb een paar enge wormen in een bakje van een visser gefilmd als er een paar 'vaste gasten' aankomen. Al snel zit een van de bankjes vol, iedereen heeft iets bij zich om op de bank te leggen wan deze is nog nat. Nadat ze eerst gezamelijk wat hebben gepraat en er goedkeurend is geknikt als er een boot van 'Van Geest' precies op tijd langs komt, begin ik met het interviewen van één van de heren. Het wordt een leuk verhaal met wat wetenswaardigheden, als ik wil beginnen met het interview van de volgende valt mijn zendermicrofoon ineens uit. Ik krijg hem met geen mogelijkheid meer aan de gang. Nieuwe batterijen, kabelscontroleren, het helpt niet. Als ik alles later thuis controleer werkt het prima.  s'middags ga ik vol goede moed weer terug en al gauw is er weer iemand die het leuk vind geinterviewd te worden. Maar de zender doet het weer niet. Na alles weer gecontroleerd te hebben besluit ik het interview met de cameramicrofoon te doen. Maar dan is het geluid veel slechter. Het is  veel slechter en je hoort vooral veel omgevingsgeluiden extra en dat is lastig. Als later thuis alles weer gewoon werkt is de conclusie dat bij het Douanehuisje waarschijnlijk een apparaat op de zelfde frequentie uitzend als mijn microfoon. Wat gaan we daar aan doen?

za 13 aug

Zoals voorspeld regent het vandaag de hele dag. Maar vooral aan het begin van de middag komen er gelukkig wel wat bezoekers, een aantal vaste bezoekers en mensen van de werkgroep Douanehuisje. Omdat ik vandaag minimaal één interview wil doen en er iemand op bezoek komt die veel te vertellen heeft besluit ik binnen een interview te draaien. Natuurlijk komen er dan net mensen langs, maar meneer praat rustig door of er niets aan de hand is, wat natuurlijk erg fijn is. John Scheerstra, oud wethouder cultuur van Maassluis, komt ook nog even langs en al gauw is er een enthousiast gesprek tussen meneer van der Knaap die ik net heb geinterviewd en hem gaande. De microfoon werkt weer helemaal, dus ik ben echt bang dat de problemen die ik gisteren had door storing van de zender komt. Gelukkig toch niet een geheel verregende middag.

zo 14 aug

In tegenstelling tot gisterenmiddag is het vandaag heerlijk weer en een drukte van jewelste bij het Douanehuisje. Vissers en een hele groep passante maken het voor mij moeilijk om te kiezen wie ik ga interviewen. Een dame die vertelt vroeger nog het huisje te hebben schoongemaakt beloofd  mij dat ze er eens goed over gaat nadenken zodat ik haar later nog kan interviewen. Uiteindelijk zijn twee echtparen en iemand die gisteren ook even langskwam de klos. De echtparen komen niet uit Maassluis en zijn aan het fietsen, "even kijken hoe het bij het douanehuisje in Maassluis is". Van Schiedam tot Hoek van Holland is dat blijkbaar een begrip. De laatse persoon die ik als laatste interview is een rasechte Maassluiser en hij vertelt een leuk verhaal over hoe hij als kleine jonge speelde in de omgeveing van het Douanehuisje. Er komen ook veel schepen langs vaarvan er een aantal even in de haven gaan liggen o.a. een groot schip van Smit die vlak voordat ik wegga midden voor her het huisje aanlegd. Hierdoor film ik vandaag ook een flink aantal omgevingsbeelden. Uiteindelijk heb ik nou 9 mensen geinterviewd, geen slechte oogst.

za 20 aug

Het is vandaag heerlijk weer en erg druk bij het Douanehuisje. Ik ben blij dat de zon schijnt en ga meteen aan het werk. Eerst interview ik een oud 'Sluiser' hij weet veel te vertellen over het douanehuisje en de omgeving. Terwijl ik hem interview gaat er aan de voorkant van het huisje een jongeman met I-pad zitten werken. Het is een grappig gezicht iemand die op die plek aan het werk is terwijl er toch zo veel te zien is. Maar als ik hem later interview blijkt dat hij juist dit soort plekken opzoekt om te werken. Met een I- pad kan je overal zitten, hij moet een presentatie maken en krijgt juist inspiratie van zo'n mooie plek. Hij demonstreert meteen wat oudere heren die staan te kijken wat je allemaal met een I- pad kan doen. Erg leuk. Als laatste interview ik een fietser. Hij woont niet meer in Maassluis maar was daar altijd leraar op de Groen van Pprinstererschool en heeft nog veel herinneringen aan Maassluis. Tussendoor nog kletsen met allerlei mensen, het was een goede dag vandaag. Gelukkig maar want zondag wordt het minder.

zo 21 aug

Aan het begin van de middag is het weer nog redelijk, ik weet weer een fietser te strikken voor een interview, ook geen 'Sluiser' maar wel iemand die een band heeft met de omgeving. Zijn familie komt van Rozenburg de fam. Moerman, het waren Belgen die destijds op Rozenburg zijn gaan wonen. Wat later op de middag komt Mevr. Tnsiz weer langs bij het Douanehuisje. Ik heb haar al eerder even gesproken, toen was ze alleen met haar zoontje. Nu is er ook een dochter met vriendinnen mee en het lukt me dit keer om ze even te interviewen. Gelukkig weer een paar vrouwen, want de mannen hebben wel de overhand in mijn interviews. Blijkbaar trekt het water meer mannen aan en als de vrouwen mee zijn willen ze soms niet geinterviewd worden. Er komen wat bekende op bezoek en het weer is ook niet meer zo geweldig, dus blijft het bij twee interviews vandaag.

za 27 aug

Het is vandaag hopeloos weer. Ik ben wat later gegaan want er was rond 13.45u zo'n onweersbui dat ik geen mensen bij het huisje verwachte en het zelf ook even niet zag zitten om er heen te gaan. Ik ben er rond een uur of 14.30u en Emma van de Cultureleraad Maassluis, die de activiteiten in het Douanehuisje coördineert staat vrijwel direkt met haar partner op de stoep.De kraag van de regenjassen hoog opgetrokken en de kaplaarsen aan. We zitten een tijd te kletsen, als ze weggaan is het alweer gestaag aan het regenen. Er komt de hele middag niemand bij het huisje, pas aan het eind van de middag als het weer iets opklaart komen er enkele mensen. Een Turkse vader gaat met zijn zoon de meeuwen voeren, maar zij moeten binnen komen schuilen omdat het al weer begint te regenen. Ik ben net mijn videospullen aan het opruimen en heb vandaag dus niemand geinterviewd.

zo 28 aug

Het zou vandaag ook de hele middag regenen, maar na een slechte ochtend lukt het het zonnetje regelmatig om door de wolken heen te schijnen. In de loop van de middag wordt het weer beter en raken de banken rond het huisje bezet, Daarnaast hebben de Bruinvis en de Elbe een open dag en daar komen ondanks het slechte weer toch aardig wat mensen op af. Ik maak een paar mooie opnames van de schepen op de Waterweg die langs het huisje varen, omdat de zon ze erg mooi verlicht. Helaas zitten er een aantal mensen op de bankjes die ik al heb geinterviewd, de "vreemde" mensen waar ik een babbeltje mee maak willen niet geinterviewd worden zodat ik ook vandaag geen opnames maak.

Gelukkig heb ik nog met een paar mensen een afspraak dat ik contact met ze opneem dus staan er nog wel wat interviews gepland, Daarnaast hoop ik nog een aantal mensen waarvan ik weet dat ze er vaak zijn ook nog te kunnen strikken. Ik ben dus voorlopig nog niet klaar met het interviewen van 'De mensen van het Douanehuisje".Afbeeldingen:Publicaties:


artikel ADbekijk
artikel Schakelbekijk
artikel echobekijk


Terug Afdrukken