Gorcums Museum, 'Over-Water, Boedapest-Rotterdam'

Installatie, video, audio, interactiviteit, projectie


Een interactieve documentaire langs de langste vaarroute van Europa via de Donau, Main, Rijn en Waal, van Boedapest naar Rotterdam en vice versa. In de tentoonstellingsruimte was het project als projectie te zien en kon met de muis van de computer worden bediend.

Op deze site is een simpele en verkorte versie van het origineel te zien, u heeft alleen de mogelijkheid het Nederlandse gedeelte te verkennen.
Tijdens deze virtuele zwerftocht wordt door steeds veranderende beeldelementen en verhalen de trage metamorfose van het landschap, de cultuur, de vaarroute en zijn gebruikers zichtbaar. In het oorspronkelijke project was het mogelijk via Nederland en Duitsland naar Hongarije en weer terug te “reizen”.Het project is de neerslag van de fysieke reis die Geertrui van de Craats, samen met de fotograaf Eric van Straaten, heeft gemaakt. Tijdens deze reis heeft zij zoveel mogelijk mensen van allerlei pluimage langs de oevers van deze waterverbinding geïnterviewd.
Wanneer u langs de vaarroute beweegt is het mogelijk door het aanklikken van buttons verhalen van mensen ter plekke, of de Vlaardingse binnenvaartschipper de Heer te selecteren. Schipper de Heer vaart met zijn schip de Dayer regelmatig deze avontuurlijke route. In het oorspronkelijke project waren de fragmenten van omgevingsbeelden op locatie continue te zien. In deze internetversie moet u ze aanklikken.

Het project is gepresenteerd in de tentoonstelling 'Water - Bron van inspiratie' in 2000 in het Gorcums Museum. Het was daar te zien samen met de foto’s van Eric van Straaten.Publicaties:


expositie van uiterstenbekijk
Klik hier voor een internetversie van dit projectbekijk


Terug Afdrukken